happyfittoiniverden

Ung i gammel kropp !

 • Publisert: 04.06.2016, 15:40
 • Kategori: Livet mitt og mine tanker
 • Jeg har jobbet i helsevesenet i mange å nå , og har vært på forskjellige avdelinger med forskjellige type sykdom men i hovedsak demens . Dette er en forferdelig sykdom som frarøver deg ditt sinn til slutt! Og har blitt en sykdom som brer seg mer og mer dessverre . Mitt fokus i dagens innlegg er at selv om man blir gammel og "glemsk" er det viktig å huske mennesket bak sykdommen og alderen . 


   

  Mange tenker at da man er gammel og stiv er på en måte livet slutt, Men dette stemmer ikke !! Det er som dette ordtaket sier "Man er ikke eldre enn man føler seg " , ja skallet våres har blitt rynkete, leddene er stive og musklene vi en gang hadde er blitt nesten borte . Men menneske er ikke vekke !! Det er ett menneske inni disse gamle kroppene som kan være 30 år til sinns ! Da jeg er på jobb synes jeg humør og humor er viktig , det er riktignok ikke alle som liker slikt .. men stort sett får jeg god respons på det . Da man er dement så sitter man ofte igjen med følelser og ikke minne om hva som skjedde. Derfor har jeg så godt det går fokus på å gi brukerne god følelse da jeg er på jobb.  Feks : Har en bruker en dårlig opplevelse med noe og de blir lei seg og redde vil det være denne følelsen av at noe er vondt de vil bære med seg , det handler derfor om å vise omtanke og lytte , for å så snu situasjonen rundt til at de til slutt sitter å ler seg ihjel av deg omtrent . Da har du klart å få frem god følelsen i hjertene deres og den vil sitte der. De husker kanskje ikke hva som skjedde , og hvorfor de er glade .. men de er glade og det er det viktigste . Det er ikke bestandig lett å snu situasjoner og noen ganger går det lett og andre ganger ikke så lett og ikke alltid det går i det hele tatt. 

  Eldre mennesker vil også leke , som feks i dag på jobb satt vi ute i sola og kosa oss .. vi hadde en slik nakkestøtte pute med kuler inni som lå på en stol. Jeg tok denne og begynte å kaste rundt til alle som satt der , dette endte med at alle ble engasjerte og fikk brukt  refleksen , motorikken sin og litt styrke ved å kaste denne rundt .. reaksjonsevnen deres var  fantastisk bra og jeg hadde ikke forventet det :) Så man skal ikke undervurdere noen som helst !! Dette ga latter og mye glede for alle sammen , noe som igjen da gir en god følelse.  Jeg blir snart 34 år , og ja det er ikke gammelt ! og folk tror ofte jeg er 25-26 år .. og jeg føler meg som 25 også  .. en med litt mer livserfaring  ;) hihi .. Det samme gjelder de eldre , de kan føle seg som 30-40 inni seg , men at kroppen vil ikke henge med på alt de ønsker. Jeg fikk en gang en bruker som sa nettopp dette.. "jeg har blitt så gammel i kroppen , men hodet mitt er jo enda 30 og jeg vil ut å løpe !!"  hvorfor skal det være slik ?? at man ikke skal få fungere til siste slutt med det man elsker ? ". Vel ja .. det er trist at kroppen våres skal eldes og tåler mindre og mindre . Men man skal ikke gi opp av den grunn, all fysisk aktivitet er bra , bare den kastingen vi gjorde i dag , var med på å holde tingene gående i kroppene deres, men det er selvsagt viktig med regelmessig trening/aktivitet , hjelper ikke om man gjør det en gang hvert år :P hehe.. synes man skal aktivisere de eldre litt mer , mange tror de ikke klarer .. men de klarer faktisk mer enn man tror , og man må motivere og heie så blir de så gira at de får til det meste  !! :)) det å føle mestring er en viktig ting for å beholde selvtillit og føle seg bra .. det er derfor viktig å vi alle uansett hva , gjør det vi mester selv og blir oppfordret til dette.    

  Å være en liten skøyer på jobb kan fungere meget godt på veldig mange, latter og godt humør er noe som smitter over på de rundt ! Det gjelder også pasienter.. som sagt ikke alle dette fungerer godt på , kommer an på bruker gruppen. Men jeg har alltid klart å nå igjennom til vanskelige brukere med å være meg selv og jeg er jo ganske hyper og glad:) haha.. !! Men uansett , se menneske bak og møt dem der  :)  Noen har vært respekterte ledere og andre har vært sterke menn som jobber på gården sin .. det er derfor ofte mange demente blir urolige fordi de ikke har noe å bruke seg på lenger, feks En som liker å holde på i hagen sin og rydde unna.. la han/hun klippe gresset , la han/hun rake og pusle rundt selv om det ikke blir bra resultat så er det den følelsen han /hun får som teller :) hadde jeg kommet på ett hjem med god fysisk funksjon og ikke fått lov til å gå turer , løpe , løfte vekter hadde jeg blitt gaaaal og garantert meget agressiv :P haha.. så vi må tenke litt utenfor boksen ! Vet det er ofte ressurser det går på i enkelte tilfeller, men man får alltid til noe :)    

   

   

   

  Vel ... dette ble dagens innlegg!! jeg bare følte for å si min mening om dette , for det er noe jeg ofte tenker på :)) 

   

  Ha en nydelig dag i solen folkens :)) jeg skal legge ut innlegg fra trening senere :)) 

   

  Stor klem fra meg :)) 

   

  #demens #helse #omtanke #hjerte #hukommelse #alderdom #eldreomsorg #glemsk #sykdom #helsefagarbeider #tillit #forståelse #glede #ettertanke #aktivitet #tanker #familie #sykehjem #sykepleier

 • Publisert: 04.06.2016, 15:40
 • Kategori: Livet mitt og mine tanker
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar

  hits